Szakmai
körökben a jövő táplálékaként emlegetik a Spirulinát. Ennek ellenére
több országban már ma is jelentős a fogyasztása. Tabletta illetve
kapszula formájában célszerűen napi háromszori alkalommal veszik
magukhoz a fogyasztók a 4-6 g-nyi – vagy akár ezt meghaladó –
mennyiséget. A por alakú termék joghurtba, müzlibe, gyümölcslébe, vagy
salátába keverhető. A rendkívül kiterjedt tudományos szakirodalom
mellett, az Egyesült Államokban külön szakácskönyvek foglalkoznak a
Spirulina táplálkozási célú elkészítésének lehetőségeivel.
Miért érdemes Spirulinát fogyasztani?
- Csökkenti a vér koleszterinszintjét és azon belül is a káros hatású LDL-koleszterin koncentrációját, miközben növeli az érvédő HDL-koleszterin arányát.
-
Antioxidánsai védik a szervezetet a rákkeltő szabad gyököktől, erősítik
a szervezet immunrendszerét, lassítják az öregedés folyamatát.
- Enzimgarnitúrája segíti az anyagcsere és az emésztés egyensúlyának fenntartását.
- Spirulina, tartalmaz egy fitotápanyagot, ami az agy és az idegek sérülése esetén képes segíteni azok újra felépítésében?Emiatt alkalmazzák Alzheimer és Parkinson betegségek kezelésében.
- A SPIRULINA és a Chlorella esetében is több klinikai kísérlet igazolta, hogy hatékonyan csökkenti a rák kialakulásának veszélyét és meglévő daganatok esetén is hatékony kezelési mód.
-
Mérsékli a fáradtságérzetet. Komplex vitamin- és ásványianyag-tartalma
az erő és az egészség biztosítéka. Elsősorban béta-karotinból, D-, K-
ill. B-12-vitaminból, valamint vasból, mangánból és magnéziumból
tartalmaz jelentős mennyiséget. A szervezetben A-vitaminná átalakuló
béta-karotinnak különösen gazdag forrása. Már 1-2 g Spirulina fedezi
napi A-vitamin-szükségletünket.
Növeli a hasznos baktériumok (elsődlegesen a laktobacilluszok) részarányát a bélflórában.
-
Telítetlen zsírsavai és B-vitaminjai kedvezően befolyásolják a haj és a
bőr állapotát. Baktérium- és vírusellenes tulajdonsága révén bizonyos
bőrbetegségek (pl. pikkelysömör, herpesz, pattanások) ellen is
hatékonyan alkalmazható. Gátolja továbbá pl. az influenza vírusának
szaporodását. Rákellenes hatását jelenleg nagy erőkkel kutatják.
-
Fikocianintartalma jótékonyan hat a csontvelő regenerációjára, ezért
fogyasztása különösen ajánlott sugárkezelések után. Ennek azért van
különös jelentősége, mert a fikocianin növényekben egyáltalán nem fordul
elő.
- Csökkenti a nehézfémek és egyes gyógyszerek vesekárosító hatását.
Mivel jelentős mennyiségű eszenciális aminosavat és a növényi táplálékokból teljes mértékben hiányzó B12-vitamint tartalmaz, a vegetáriánusok ideális táplálékkiegészítője.
- Összetevői kedvezően befolyásolják az étvágytalan gyerekek a növekedését.
Mivel jelentős mennyiségű eszenciális aminosavat és a növényi táplálékokból teljes mértékben hiányzó B12-vitamint tartalmaz, a vegetáriánusok ideális táplálékkiegészítője.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése