2016. február 3., szerda

A Ganoderma (Reishi) gomba jelentése: a halhatatlanság növénye.


A pecsétviaszgomba az Aphyllophoromycetideae (Polyporaceae) gombák családjába tartozik, tudományos neve Ganoderma lucidum (W.Curt.:Fr.) Karst. A vörösbarna színű pecsétviaszgomba vagy lakkostapló (kalapját és tönkjét vastag lakk réteg borítja) az egyik legszebb gomba, mely a Föld szinte bármely részén megtalálható. Föld alatti fadarabokon és korhadt fatönkön élő gyökérélősködő.
Különlegességét, sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint kínai nevének jelentése: a halhatatlanság növénye, mágikus növény illetve japán megnevezése: Isteni gyógyfű. A gombát Kínában különleges erejénél fogva a legkülönfélébb betegségek gyógyítására tartották alkalmasnak, amire a gomba neve a „Ling Zhi” is utal, ami "spirituális erőt" jelent. 
A Ling Zhi - Reishi császárgomba a kínai orvoslás kánonában az összes gyógynövény között az első helyet foglalja el, ami egyértelművé teszi az egészségre való hatásának értékét. Mivel gyógytulajdonságait a modern kutatások is bizonyították, keresett természetes gyógyszerré vált. Régi kínai levelek alapján az értékes reishi gombát már 4 000 évvel ezelőtt használták gyógyszerként. Bája és jelentősége a barlangok kőfalain is ábrázolva volt, a kínai népdalokban énekeltek róla, megénekelték a költők és császárokat gyógyítottak vele.

A vadon növő ganoderma nagyon ritka, és nehéz begyűjteni. Ha valaki véletlenül rá is bukkan, a hatása szinte mindig elvész a gomba öregedése miatt, hiszen olyan keménnyé válhat, mint a bőr. Akár mérgező is lehet. Mivel a begyűjtése rendszertelen módon történik, bármiféle minőség ellenőrzés teljesen lehetetlen. 1970-ben a Kiotói Egyetem Élelmiszer  tudományi Kutató Intézetének egyik technikusa, Mr. Yukio Naoi sikeresen alkalmazta a „spóraszétválasztó termesztési módszert” a ganoderma termesztésére. A módszert 1975-ben vezették be Ázsiában. Mivel a klíma és a talaj rendkívül kedvező, ez az eljárás mára széles körben elterjedt. A spóraszétválasztó módszer mellett ma a leghatékonyabb és legmagasabb gyógyértékű ganodermát laboratóriumokban termesztik. A laboratóriumi reishi még abban különbözik termesztett társaitól, hogy nem tartalmaz nehézfémeket, féregirtót, gyomirtót, rovar ürüléket, vagy egyéb más szennyeződéseket, amelyek sok Reishi termékben megtalálhatóak. Manapság ennél tisztább reishi termék nem található a piacon világszerte.

A ganoderma fontos alkotóelemei
Szerves germánium (Ge): akár másfélszeresére növeli a vér oxigénfelvevő képességét; javíthatja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását. Dr. Kazuhiko Asai kutatásai szerint a ganoderma 800-2000 milliomodrészben tartalmaz germániumot. Ez négy-hatszor annyi, mint amennyi a panaxgyökérben (ázsiai ginzengben) található.

Poliszacharidok: ezek erősíthetik a szervezet immunrendszerét, megölik a vírusokat. Japán gyógyszeripari vállalatok gyógyászati alkalmazáshoz megfelelően finomították, és a Koseisho Egészségügyi Részlege Japánban támogatott gyógyszernek nyilvánította.

Keserű íz: a japán orvos- és gyógyszerészszakma folyamatosan kutatja ezt a tulajdonságot. Az eredmény: valószínűsíthetően a germánium és a poliszacharidok kapcsolatából adódik. Egyes növények tartalmazzák az egyiket vagy a másikat, de a ganoderma mindegyiknél hatékonyabb. Az alkotóelemek kombinációja eltér minden más növényétől, és a hatékonyság biztosítása érdekében minden alkotóelemet meg kell őrizni.

Adenozin: megakadályozza a vérrögök kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet és a zsírtartalmat, segíti a vér szabad áramlását, fejleszti az adrenalinmirigy funkcióját, hogy egyensúlyban tartsa a hormonszintet, szabályozza az emésztést és megfelelő állapotban tartsa a vér PH-szintjét.

Terpenoidok: erősíti az emésztőrendszert és felépíti az antigének által okozott allergiák elleni védelmet. Csökkenti a koleszterinszintet és aktiválja a sejtek atommagját.

Ganoderic esszencia: megfiatalítja a szöveteket, optimalizálja a test funkcióit és fiatalságát, legyőzi a bőrbetegségeket és megszépíti a bőrt.

A Reishi gomba (Ganoderma lucidum, Ling zi, Pecsétviaszgomba) egészségügyi hatásai

•    gátolja a hisztamin felszabadulását / lefékezi az allergiás reakciókat
•    májvédő
•    vérnyomáscsökkentő (ACE inhibitor)
•    lassítja a koleszterin szintézist/ a magas koleszterinszintet csökkenti
•    gyulladáscsökkentő
•    vírusellenes/ gátolja a vírus gyors szaporodását
•    antioxidáns
•    tumor ellenes
•    nyugtató
•    gombaölő
•    immunmoduláló (tumor- és vírusellenes)

Igen érdekes a lipidekben gazdag spórája is, melynek tumorgátló hatását bizonyítja számos in- vitro (testen kívüli) vizsgálat. Egy újabb összehasonlító tanulmány szerint a Ganoderma lucidum spóráinak őrleménye és a gomba termőtest kivonatának keverékének immunmoduláns és tumorellenes aktivitása hasonló volt a csupán spórákat tartalmazó őrleményének.

Rákos megbetegedések
A Ganoderma lucidum tradicionálisan is használatos a rákgyógyításban, a triterpenek ugyanis magas citotoxikus aktivitást mutattak számos tumor sejtvonalánál, meggátolva a rákos sejtek gyors növekedését, szaporodását és az áttétek kialakulását. Különösen hatékonynak bizonyult a hormon-független prosztata és a mellrák eseteiben (a tumorsejtek DNS-replikációjának gátlása révén). A tüdőrákos esetekben bekövetkezett javulás a Ganoderma lucidum poliszacharid kivonatának hatásaival (NK sejt aktiválása és a citokinek növelése) volt magyarázható.

Allergia
Mint immunmodulátor aktivitású gomba, a Ganoderma lucidum erős aktivitást mutatott az allergiás reakció-kaszkádok megfékezésében, valamint a gyulladásmediátorok (PGE2) gátlása révén gyulladáscsökkentő hatását is igazolták a vizsgálatok. A kínai vizsgálatok pedig bebizonyították, hogy a Ganoderma lucidum növényi kivonata megfékezte a mogyoró-allergiás egereknél a mogyorófogyasztás után hirtelen fellépő anafilaxiás shockot.


Májbetegségek
A májbetegek, de különösen a májfibrozis gyógyításánál a tradicionális távol-keleti gyógyítók körében mindig is nagy népszerűségnek örvendett a Ganoderma lucidum gombatörzs kivonata. Szintén régóta használatos a fertőző májgyulladás (B típusú) kezelésében is, mely hatását az a 355 pácienst számláló klinikai vizsgálat igazolta, amelyben a B típusú májgyulladásos betegek 92,4%-nál tapasztaltak pozitív eredményt a májenzimeket vizsgálva. A Ganoderma lucidum májvédő hatását a magas triterpén tatalmának köszönheti.

Magasvérnyomás, szív-érrendszer
A Ganoderma lucidum több ponton is hat a keringési rendszerre. A kettős-vak, randomizált, multicentrikus vizsgálatok bebizonyították, hogy a vérzsír- (LDL, HDL), vérnyomáscsökkentő és az thrombusoldó hatása a Ganoderma lucidum poliszacharid és triterpén (szaponin) összetevőivel magyarázhatóak, míg az EKG-n tapasztalható pozitív változások, a szívdobogásérzet és a mellkasi fájdalom csökkenése a magas poliszacharid tartalomnak (Ganopoly) köszönhető. Ganoderma hatóanyagai között megtalálható oxigenizált szterolok gátolják a koleszterin szintézisét, ezáltal a koleszterinszintet csökkentik. Az enyhe vérnyomáscsökkentő (ACE-inhibítor) hatása pedig a Reishi gomba triterpénjének köszönhető.

Álmatlanság / szorongás
Nem hiába nevezték el „lélek gombának”, hisz a triterpének idegrendszerre kifejtett nyugtató hatása vitathatatlan, amelyben pedig nem szerénykedik a Ganoderma lucidum. Christopher Hobbs vizsgálatai szerint ajánlható álmatlanság ellen, míg Mizuno minden egyéb mentális eltérésnél javasolja, mint stabilizációs, regeneráló tényezőt. Sőt, gátolja az egyes idegrendszeri sejtsérüléseket (pl. gátolja a dopaminerg neuronok degenerációját, szétesését) - így véd a Parkinson kór kialakulása ellen is.

Reumás ízületi gyulladás (RA)
Egy in-vitro vizsgálat igazolta az immunmoduláló és gyulladáscsökkenő potenciállal rendelkező Ganoderma lucidum hatékonyságát az immun eredetű reumás ízületi gyulladásban. A gombakivonat hatékonyan gátolta a gyulladt porc szinoviális folyadékának felgyülemlését és a porc destrukcióját.

Anti-aging
Elfogadott tény, hogy a Ganoderma lucidum kivonata javítja az Alzheimeres betegek állapotát (gátolja a β-amyloid szinapszis toxicitását), valamint széles kardioprotektív, neuroprotektív hatásán kívüli a vércukor-és koleszterinszint szabályozó funkciója révén hozzájárul a szervezet egészséges egyensúlyi állapotához és a hosszú életévek megéléshez.

Terápiás jelentősége
Allergia, májvédelem, tumorellenes (mell- és prosztatarák), magasvérnyomás, szorongás, álmatlanság. Mindkét gombafajtára: Cordyceps sinenis, Ganoderma lucidum jellemző a tüdő- és májbetegségeknél tapasztalható gyógyító hatás.


Ha egyből kedvezményesen szeretnél vásárolni akkor itt tudsz regisztrálni és vásárolni :http://kisnezsuzsanna.ganodermakave.hu/member_registration_…
Ha kérdésed van vedd fel velem a kapcsolatot!

 A ganoderma gomba NEM MINŐSÜL GYÓGYSZERNEK, nem gyógyít, de sok jó tapasztalat  támasztja alá hatékonyságát az egészségre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése